Süt Alım Üniteleri
SÜT ALIM ÜNİTESİ
Süt alım ünitesi; anlam itibariyle toplanarak taşıma tankerleri ile süt işleme tesislerine gelen sütün gerekli filtreleme ve tartımını yapan bir sayaç niteliğindeki ünite ve tankların bütününe denir.
Çeşitli üretici ve çiftliklerden farklı ısı ve değerlerde toplanan sütün, önce süt toplama merkezlerinde gerekli kontrolleri yapılarak, yapısında herhangi bir bozulma olup olmadığı belirlenir ve süt soğutma tanklarında 4 dereceye kadar soğutulur. Bu işlem farklı çiftliklerden gelen sütün aynı ısıda toplama merkezine ulaşması mümkün olmaması sebebiyle yapılır, eğer herhangi bir çiftlikten gelen sütte bir bozulma söz konusu ise soğutma tankına girmeden bu anlaşılmalı ve bozuk sütün diğer sütlere karışması önlenmelidir. Gerekli kontrolleri yapılan ve soğutma tankında 4 derecede hazır bulunan süt, izolasyonlu taşıma tankerleri ile işleme tesisine ulaştırılır. İzolasyonlu tankerlerin izolasyon sistemlerinin de belli bir çalışma süresi olduğundan, süt, işleme tesisine yaklaşık 6 saatte ulaştırılmalıdır. İşleme tesisine gelen süt, süt alım ünitelerine pompalar yardımıyla tankerden çekilir.
Süt alım ünitesi ile ilgili en çok merak edilen şeylerden biri de süt alım ünitesi fiyatlarıdır. Süt alım ünitesi fiyatları tesisin kapasitesine ve süt alım ünitesinin teknik özelliklerine göre değişkenlik gösterdiğinden; süt alım ünitesi fiyatları için kapasite bilgileri ve müşteri ihtiyaçları öğrenilmeden kesin bir fiyat teklifi hazırlamak mümkün değildir.
Süt alım ünitesi otomatik ve manuel alım ünitesi olmak üzere 2 çeşitten oluşur;
Peki bahsettiğimiz süt alım ünitesi çeşitleri nelerdir? Birlikte inceleyelim:
Sistemin Özellikleri
Otomatik Süt Alım Ünitesi Nedir?
Otomatik üniteler, sütü taşıma tankerinden süt pompası yardımıyla çekerek önce filtrasyon işlemini yapar daha sonra da paslanmaz bir şamandıra yardımıyla sütün havasını alarak sütün üstündeki köpük ve fazla havayı dışarı atar, bu sistem akışölçerin tam bir tartım yaparak hassas tartım yapmasını sağlar ve işleme tesisine giren süt miktarı herhangi bir kayıp olmadan en doğru şekilde tartılmış olur. Filtrasyonu ve tartımı yapılan süt artık işlenmeye hazırdır ve istenen işleme hattına gerekli ekipman kullanılarak çekilir.
Otomatik süt alım ünitesi çift filtre ile dönüşümlü olarak filtreleme yapar. Yani birinci filtreyi vanasını kapatıp temizlemeye aldığımızda, ikinci filtre ile filtreleme işlemini devam ettirebiliriz. Bu filtrelemenin krema ayırma ya da değer ölçme gibi bir filtreleme olmadığını sadece sütün içerisindeki yabancı maddeleri süzdüğünü bilmeliyiz. Filtreleme işlemi sonrasında ünitenin iç kısmına doğru akan süt bu alanda paslanmaz bir şamandıra yardımıyla yukarı aşağı hareket ederek içindeki havadan ve köpükten arındırılır, otomatik çalışan bu sistem ünitenin içindeki süt belli bir seviyenin altına düşer veya üstüne çıkarsa çalışmayı durdurur, alınan hava ve köpük ünitenin üst kısmında belirli aralıklarla kapağı açılıp kapanan bir delikten dışarı aktarılır ve süt akışölçere ulaşmadan önce hassas bir şekilde tartıma hazır olur.
Filtreleme ve hava alma işlemi yapılan süt dijital akışölçere gider ve tartımı yapılarak hangi işleme alınacaksa o işlem makinasına veya depolama tankına alınır.
Manuel Süt Alım Ünitesi Nedir?
Manuel adından da anlaşılacağı gibi filtreleme ve tartım işlemlerinin otomatik olmayan yöntemlerle yapıldığı, doldur boşalt mantığının devrede olduğu bir sistemdir. Süt; süt taşıma tankerlerinden yine aynı mantıkla, süt pompası yardımıyla çekilir fakat farklı bir filtrasyon ve tartım yöntemiyle süt işlemeye veya depolamaya gönderilir.
Peki bu sistemi otomatik süt alım ünitesinden ayıran özellikler nelerdir?
Bu üniteler fiyat açısından otomatik alım ünitelerinden daha ekonomik ürünlerdir. Manuel süt alım üniteleri şekilleri itibariyle de otomatik alım üniteleri gibi değildir, yarım bir küre şeklinde haznelerdir. Filtreleme işlemini bu yarım küreyi üstten örten ince delikli bir süzgeç yardımıyla yaparlar. Filtreleme yapılan sütün tartılması da aynı anda alım ünitesinin dört ayağına monte edilen loadceller yani yük hücreleri ile yapılır, sütün havası ve köpüğünün alınması gibi bir işleme tabi tutulmaması sebebiyle dijital akışölçerlerin kullanıldığı otomatik süt alım üniteleri kadar hassas bir tartım yapılamayabilir. Filtrelemesi ve tartımı yapılan süt depolanacaksa depo tankına, veya göreceği işleme göre uygun işleme makinasına uygun yollarla aktarılır.